петък, 25 декември 2009 г.

Юпитер - част втора

Преди всичко Юпитер е ключ за растеж, благополучие и реализация на потенциала. Личността придобива израз в материалния свят и в зависимост от нивото на съзнанието, тя може да изяви както най – възвишените, така и най  - отрицателните аспекти на Юпитеровия архетип. Нека да цитирам моя най – любим астролог Стивън Аройо: „Мястото на Юпитер указва къде индивидът има възможност да развива увереност и самоуважение чрез активно поемане на рискове, основано на вярата в собствените си възможности. Това може да се постигне само когато човек черпи от източника на изобилие вътре в себе си и позволи на тази енергия, талант или по – висш разум да действа в собствения му живот. „

 

Стремежът, ентусиазмът и  необходимостта от посвещаването на живота си на по – висш идеал са думи, характерни за Юпитеровата личност. Отличен пример в това отношение е Уинстън Чърчил със Слънце в Стрелец и Юпитер в съвпад с Марс на Асцендент!. Този съвпад показва неговото безстрашие (по време на бомбардировка остава на покрива на правителствената сграда) и пророческите му способности заради опозицията на Юпитер и Нептун. Чърчил е предвидил желязната завеса и въвежда този термин преди края на Втората Световна война.

Уилям Блейк, поет юпитерианец, художник и гравьор също има много силно развита интуиция – съвпад на Юпитер, Слънце и Плутон! в Стрелец. Тук Юпитер усилва многократно способностите за преживяване на трансцедентното, което той изразява в тези стихчета:

„Света да видиш в зрънце пясък,

И небесата – в диво цвете.

Задръж безкрайността в дланта си

И вечността  - във часовете.”

При Херман Хесе Юпитер е в Стрелец на Асцендента и опозиция с Меркурий, което го прави роден писател. Той има изострена чувствителност, поради трите планети в Риби (също Юпитеров знак), която се проявява в произведенията му, популярни най – вече на изток!

Амелия Еърхарт, първата жена с пилотски лиценз, има съвпад Юпитер – Марс, което подчертава нейната смелост и целеустременост! Толкова различна от Емили Дикинсън, нежната поетеса, която не напуснала дома си. Емили има струпване на планети в Стрелец и Юпитер в съвпад с Нептун, което я съредоточва в дълбочинно изследване на собствената личност и осъзнаваща напълно мисията си на поетеса. Всички знаем от какво се прави ливада. :))) 

Юпитер е мощен фактор при Франклин Д. Рузвелт. В неговата карта, той се разполага в девети дом. По този начин става канал на вярата в бъдещето и националната съвест. Рузвелт е осэществил пълния потенциал на своята дхарма (ведическото понятие за правилно действие).  

Но личността, на която искам да обърна най – голямо внимание това е Мохандас (Махатма) Ганди. Със Слънце във Везни Ганди, изобщо не обичал да го наричат Махатма, титлата, която означава Велика душа. Той излъчвал невероятна харизматичност и имал огромно влияние върху масите. Проявил е по – най възвишения начин съвпада на Юпитер с Плутон, а Плутон е свързан с властта. В Ганди това се изразява чрез принципа на ненасилие, който той нарича сатягряха. Луната в Лъв, свързана в квадрат с Юпитер, го подтиква да предприема драматични действия, с които да сломява съпротивата на враговете си. Точно през 1930 година, когато е открита планетата Плутон, Ганди прави прочутия Солен поход. През същата година той публикува и своя превод на „Бхагават Гита”. Ганди съчетава в себе си изключително мощна емоция, но напълно контролирана. С невероятната си твърдост по пътя към Истината с лекота пречупва големите си врагове, защото никой не искал да бъде отговорен за смъртта на Махатма. Но неговите действия нямат нищо общо с насилието и отрицателната проява на властта, напротив той побеждава единствено и само с личния си пример, като проявява необикновена сила на Духа, водейки съвсем прост начин на живот и следвайки целите си докрай, с цената на живота си.

Още по интересно е, че Ганди е поддържал кореспонденция с Алберт Айнщайн и дори са  имали намерение да се срещнат, но тази среща е била осуетена от убийството на Ганди. Айнщайн, имал опозиция на Юпитер с Уран, следствие от което е неговата революционна теория и твърде необичайни и задълбочени научни проникновения. Юпитер е в знака на Водолей, управляван от Уран. Прометеев огън в пълната си сила. :)) Уран носи огъня на Прометей, Юпитер му придава дълбочина и сила. Той разбирал мисията на Ганди, по – добре от всеки друг и го наричал политически гений.

 

Рождество Христово е! Нека водени от огнения дух на Юпитер да съумеем да извлечем неговите поуки подкрепяни от божествената сила, която той представлява и да крачим напред с увереност в бъдещето.   

  

0 коментара (+add yours?)

Публикуване на коментар